Rea!

Black Box

150,00 kr

I maj 2017 kallar journalisten Shiori Ito till presskonferens vid Tokyo tingsrätt. Inför en chockad mediekår berättar hon att hon två år tidigare blivit våldtagen av den välkände medieprofilen Noriyuki Yamaguchi – personlig vän med premiärministern och med högt uppsatta chefer inom poliskåren.

 

*** Dokumentären Black Box Diaries av Shiori Ito kommer att visas på Sundance Film Festival 2024 ***
Läs mer här!

 

*** Shiori Ito har blivit utsedd till en av världens 100 mest inflytelserika personer 2020 av Time Magazine ***
Läs artikeln här!

 

 

Danskt band (mjuk pärm med flikar), svart med svart text.

Kategori:

I april 2015 går Shiori Ito till en polisstation i Tokyo och anmäler våldtäkten. Det blir startskottet för en lång period av utredningar och rättsprocesser, som i augusti 2019 ännu inte är över.

När Shiori försöker ta reda på vad som händer med utredningen möts hon av kompakt motstånd. Det är som att all information om fallet är gömt i en svart låda – en Black Box. Chockad över bristen på gehör, från såväl polisväsende som från media och sjukvård, tar Shiori Ito till slut saken i egna händer och tvingar Japan – och världen – att lyssna.

Med den här boken vill hon rikta strålkastar­ljuset mot de samhälleliga och juridiska sys­tem som rör sexuellt våld, för att kunna förändra dem i grunden. Genom att berätta sin historia bryter hon den tystnadskultur som så länge varit rådande i Japan. Så att det som händer henne aldrig ska kunna hända igen.

Det här är berättelsen om en ung kvinnas kamp mot ett samhälle där det är tabu att prata om sexuellt våld och där det är farligt att ens viska #metoo.

Shiori Ito, född 1989, är en prisbelönt japansk journalist och dokumentärfilmare vars arbete främst fokuserar på frågor om jämställdhet och mänskliga rättigheter. 2018 tilldelades Ito priset The Best Journalism Award av Free Press Association of Japan för Black Box.

Black Box har tidigare översatts till franska, kinesiska och koreanska.

Översatt från japanska av Vibeke Emond.

Förord av Hanna Aqvilin.

Titel: Black Box
Författare: Shiori Ito
Översättare: Vibeke Emond
Förlag
: Systerkonspirationen
ISBN: 9789198524611
Recensionsdag: 23/9 2019
Klassifikation: Lz
Sidantal: 173
Vikt 195 g
Dimensioner 19 × 13 × 1 cm